Практически се подмени смисълът на това парламентът да приема бюджета на републиката. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" депутатът от КБ Михаил Миков по повод на това, че при обсъждането на бюджета левицата напусна пленарната зала.

Конституцията възлага приемането на бюджета на парламента. Всяка година Министерски съвет си оставя определени възможности за промени в документа, но които са строго определени от закона. По принцип възможните промени са в рамките на 10%. Тази година обаче се записа един текст, че при "определени прогнози и индикатори" Министерски съвет без рамка от 10% може да променя бюджета. По същество това е изземване на функциите от Народното събрание, обясни Миков.

В този бюджет е заложено и още нещо – скритата приходна част, заяви още депутатът. Умишлено е намалена прогнозата за приходите в бюджета, за да може да се каже – "как хубаво се справихме с приходите".

Същевременно, в бюджета ги няма средствата, които са предвидени в резултат на обещанието за спирането на контрабандата и връзването на митниците с НАП. Къде са тези 800 млн. лева и двата милиарда от данъци - хем тези пари ще влезнат, хем ги няма в разходната част, заяви още Миков.

Проблемите в МВР са въпроси, които и аз, когато бях министър, съм поставял на обсъждане, допълни той. Бюджетът на това министерство има тежък структурен проблем, който се изразява в това, че съотношението между фонд "Работна заплата" и останалите разходи – за ток, парно, експертизи и т.н., е много лошо – около 85% са заплати и останалото е за издръжка. И, когато се намали бюджета на МВР, това съотношение става критично, тъй като не могат да се пипат заплатите, защото са определени по закон, коментира той.

И какво се получава за догодина –  МВР поема хора от Министерството на извънредните ситуации – около 3 хил. души, ревизираният бюджет на министерството се увеличава с 30 млн., т.е. няма увеличение.

Но в Министерството на финансите има увеличение от 19% за увеличаване на фонд "Работна заплата", каза още Миков.