Затваря ли си очите прокуратурата за случаите с млади родилки у нас и колко точно са случаите на осъдени за това, че живеят с непълнолетни у нас. Оказа се, че в това отношение прокуратурата в Павликени е абсолютен рекордьор.  

За периода от 01 януари 2010 има издадени 24 прокурорски акта, а за това са осъдени 26 лица

съобщи в предаването "Тази Сутрин" районният прокурор на Павликени Атанас Филипов. По думите му на по-голяма част от лицата е наложена глоба, защото до момента те не са били осъждани. В голямата си част извършителите са млади мъже, между 18 и 20-22 години, които са заживели на семейни начала с малолетни. Имаме и случаи, при които сме търсили наказателна отговорност на родители, които са позволили или улеснили подобно неща.

Наказани с пробация са били двама родители

позволили на сина си и на 15-годишно момиче да живеят под техния покрив, обясни Филипов. При всички случаи сигналите пристигат от Отдела за закрила на детето – за две години имаме 50 сигнала, получени от тях и заедно работим много добре. В два от случаите на мъжете има наказание лишаване от свобода, но те са получили условна присъда.

При нас използваме и тоягата и моркова

много добре работим и с неправителствените организации, които образоват ромите, но работим отлично и с Отдела за закрила на детето, посочи прокурорът. За закона аз не мога да дам мнение. Да, той е необходим, но аз не познавам история, при която някой да е наказан за това, че е бил с непълнолетно момиче, призна Ирена Даскалова - режисьор на филма "Кои са тези майки", създаден с подкрепата на Фонда на ООН за населението. Все пак смятам, че трябва да се погледне и от човешка гледна точка, а законът никога не може да навлезе дълбоко в човешката история. Има случаи, при които момичетата по собствено желание са с тези мъже.

Често пъти нездравословната среда, в която живеят ги води до това да търсят семейство и да раждат деца

смята Даскалова. Всички момичета, които снимахме са страхотни, да факт е, че липсата на образование е една от причините тези момичета да спрат и по собствено желание да се обрекат. Все пак, има светлина в тунела – наша героиня, макар и отвлечена на 16 г. от вече бившия си съпруг и живяла много мизерно, успява да завърши тайно образованите си и дори завършва висше, защото е живяла в чужбина и е виждала и другата страна на живота. Тези хора трябва да видят, че има и други възможности, че има и друг свят. Нашите баби навремето са се омъжвали по съшия начин. Важно е момичетата да видят, че животът предоставя и други възможности, каза още режисьорката.