На 1 декември темата в рубриката "Бъдете здрави" беше във връзка с дихателните инфекции през есенно-зимния сезон. Д-р Вергиния Николова разговаря с националния консултант по микробиология проф. д-р Тодор Кантарджиев за контрола върху заболеваемостта от респираторни инфекции.

За предпазване от тях трябва да се ограничава контакта с болни. Не може в една чакалня да бъдат болен от грип и чакащият да си измери кръвното налягане. За ограничаване на разпространението на вирусните и бактериални инфекции спомагат както обеззаразяването на ръцете, така и почистването на повърхностите в къщи и на работните места с дезинфектанти. Трябва да се носят дезинфекциращи кърпички и децата да бъдат научени да ги ползват.

Разпространяването на заразата при кихане и по време на говорене може да се ограничи с маски, покриващи носа и устата. Тези маски е добре да се поставят плътно и да се сменят на всеки 3 часа, за да има резултат от тяхното носене.

Проф. Кантарджиев е категоричен, че когато започнат да се затварят прозорците в обществения транспорт, инфекциите се увеличават. Успокоителното е, че тазгодишният грип с нищо не е по-сериозен от тези в предходните години.