
Месо за пръв път бе отгледано в лабораторна среда, оповестиха холандски учени, цитирани от ЮПИ, в. "Таймс" и в. "Дейли телеграф". Проф. Марк Пост, експерт по физиология от университета на Айндховен, заяви, че заедно с колеги е създал лепкава мускулна тъкан. Сега се търсят начини за подобряването й с надеждата, че един ден хора ще искат да я консумират. Все още никой не опитал от продукта, но се смята, че той ще бъде пуснат в продажба до пет години.
Вегетариански организации приветстваха новината за създаването на изкуствено месо. Те отбелязаха, че нямат възражения от етично естество, след като месото не е от убито животно. Продуктът ще е добър за околната среда и ще намали
страданията на животните, смята проф. Пост. Ако има външен вид и вкус на месо, хората ще го купуват, допълни той.
Учените отнели клетки от мускул от жива свиня и ги вкарали в "бульон" от други животински продукти. Клетките се мултиплицирали и създали мускулна тъкан. Учените смятат, че тя може да се превърне в нещо като парче месо, ако намерят начин да я подложат на "тренировки" по изкуствен път.
Проектът има подкрепата на холандското правителство и производител на колбаси. Месото, произведено в лабораторна среда, може да намали емисиите парникови газове, дължащи се на животните.