Българин изобрети уред, който съкращава няколко пъти времето за готвене. Откритието се нарича "магическа кутия" и ще намали сметките ви за ток, докато приготвяте храна за своето семейство. Повече по темата от Борислав Лазаров.

Свикнали сме да готвим по този начин - чакайки часове наред да се свари лещата, телешкото варено или боба. Тенджерите под налягане съкращават този процес, но Пламен Божилов от София е открил още по-бърз и лесен начин за готвене - в кутия. Слагате тенджерата на котлона и изчаквате само ястието да заври.

"Взимате тенджерата, слагате я обратно в кутията, затваряте и сте свободни. Кутията започва да готви", разказа Пламен Божилов.

Тайната е в слоевете рециклирана хартия, която запазва и продължава топлинната обработка на ястието. Изобретателят гарантира до 75% по-малко ток изразходван за готвене. Кутията може да се използва и за подквасване на кисело мляко, но не и като хладилна чанта.

"Тя е направена изцяло от рециклирана хартия, тънкостта на нещата е в самото подреждане на изолацията и нищо повече. Всичко останало е една декорация, която я правим различна за различните дизайни на кухните", допълни изобретателят.

Кутията умее добре да вари и задушава, но ако решите да хапнете скара или някакво печено ястие ще трябва да се върнете пак при печката или над огъня.