Ветеринарните инспектори от регионалните структури на Държавния ветеринарно-санитарен контрол към Националната ветеринарномедицинска служба започват масови проверки на предлагането на риба и рибни продукти в периода около Никулден. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.
     
Генералният директор на НВМС Йордан Войнов е разпоредил проверки в цялата страна за продажбата на риба и рибни продукти на открито и в супермаркетите, магазините и борсите, търгуващи с такива продукти. Инспекторите проверяват документите за регистрация, за произход на храните, етикетирането, годността, спазването на ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания и разрешителните за временен обект за продажба на риба на открито.
 
Инспекторите от ДВСК припомнят, че рибата, която се продава във временните обекти за продажба на риба на открито, трябва да се съхранява в касетки с лед, като разтопеният лед не трябва да остава в контакт с продуктите. Рибата не трябва да се съхранява при температура от 1 до 5 градуса повече от два дни.
    
Най-честите нарушения около празника обикновено са свързани с пропуски в документите за произход на продуктите, липса на разрешителни за временен обект за продажба на риба на открито и неспазване на изискванията за съхранение на рибата и рибните продукти.

Според Закона за ветеринарномедицинската дейност за продажба на риба без необходимите разрешителни за постоянен или временен обект и за неспазване на температурния режим на съхранение санкцията е 150 лв. Липсата на документи за произход се санкционира с глоба между 100 и 3 000 лв. За продажба на продукти от животински произход с изтекъл срок на годност - може да достигне и до 5 000 лв., добавят от ведомството.