
Данните от доклада показват, че всяка година десетки хиляди човешки животи могат да бъдат спасени, ако се ограничи количеството на отделяния в атмосферата въглерод.
Авторите на проучването смятат, че производството и консумацията на месо трябва да се намалят с 30 процента.
Например ограниченият прием на наситени мазнини от месни продукти ще помогне за спасяването на 18 000 души годишно, които са изложени на риск от преждевременна смърт в резултат на сърдечносъдови заболявания.
"Не казваме хората да станат вегетарианци, а просто да включват в менюто си по-малко месо и месни продукти. Дори при 30-процентно ограничаване, възрастните пак ще могат да разчитат на едно месно ястие всеки ден", обяснява един от авторите на доклада, Алън Дангър от Института по хигиена и тропическа медицина в Лондон.
Производството на месо е причина за 18 процента от отделяните в атмосферата парникови газове, виновни за глобалното затопляне, припомнят специалистите.
Авторите на доклада отчитат още, че 5000 смъртни случая от белодробни заболявания могат да бъдат предотвратени всяка година, ако се подобри изолацията на жилищата. Смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания ще станат с около 4000 по-малко годишно, ако хората ходят пеша, вместо да ползват превозни средства.