Скандал избухна, след като стана ясно, че стая 222 в хотел "Шипка” е била превърната в център за видеонаблюдение. Целта на техническото оборудване била главно охрана на обекти на българската армия – военни клубове, хотели, почивни бази.

Оказва се обаче, че освен камерите, на места е имало монтирани и микрофони. Макар и не в експлоатация, открит е и часовник с прикрепена към него скрита камера. Нерегламентирано ли са следени в такъв случай военни?

За момента всички данни се събират в сферата на неофициалната информация, заяви в "Тази сутрин” журналистът от вестник "Стандарт” Панайот Ангарев. От Военна прокуратура се въздържат от коментари, за да не се повлияе на разследването, но въпросите, на които трябва да се отговори е какво се е гледало, какво се е записвало и какво се е архивирало, смята той.

Журналистът припомни коментара по темата на сегашния военен министър Аню Ангелов, че "всеки е наблюдавал всеки”. "Разследващите ще трябва да разширят обхвата си и да разберат дали това е било практика и тази система, която съществува от юли 2009 година, просто е продължение на случващото се”, твърди журналистът.

Тук обаче идват микрофоните, за които никъде не са поставени предупредителни табели, каквато е практиката, когато има наличие на камери. По думите на Ангарев ако се установи къде са се намирали тези микрофони, ще стане ясно и кой е трябвало да бъде следен.

Това обаче със сигурност се е случвало на ниво висши военни с цел събиране на информация, с която да им се повлияе на по-късен етап, каза още журналистът.