Мъртво море - най-соленият воден басейн на планетата, скоро може да се превърне в локва вследствие на човешката дейност и регионалния конфликт, който възпрепятства мерките за съхраняването му, съобщи Франс прес.

Специалисти са обезпокоени, че нивото на Мъртво море, което е известно с минералите си и е прочута туристическа дестинация, намалява с 1 метър годишно. Ако тенденцията се запази, това солено езеро може да пресъхне през 2050 г.

Нещата са сериозни и не се прави нищо поради липсата на сътрудничество вследствие на израелско-палестинския конфликт, заяви хидрологът от Йордания Дурейд Махаснех.

През 60-те години на миналия век Мъртво море се намираше на 395 метра под морското равнище, докато сега е на 422 метра под него, оповестиха от асоциацията "Приятели на Земята/Близък изток".

През 60-те години Израел, Йордания и Сирия отклониха течението на река Йордан, за да каптират 95 на сто от водата за земеделски и индустриални цели. Ситуацията се влоши също поради намаляването на подпочвените води, индустриалната и туристическата дейност, климатичните промени. Израел и Йордания създадоха огромни обекти за добив на фосфати, а по крайбрежието се появиха петзвездни хотели.

Според Махаснех спасяването на Мъртво море е регионален и дори международен проблем, като се има предвид историческото, екологичното и географското му значение.

Йордания се зае с първия етап от проект за спасяването на Мъртво море. Той предвижда вода от Червено море да бъде доставена в Мъртво море. Идеята е да се прокопае 200-километров канал, за да се изпомпват два милиарда куб. м вода годишно, които да бъдат използвани за покачване на нивото на Мъртво море, както и за добив на електричество и за питейна вода.

Проектът обаче предизвика дебати. Специалисти се опасяват, че той може да донесе повече вреди, отколкото ползи, и че уникалната алхимия
на соленото езеро може да бъде загубена безвъзвратно.