Тази година бюджетът на София е 353 милиона. Според кметът Стефан Софиянски реалният дефицит е 100 милиона.

Най-тежко според кмета е състоянието в градския транспорт. Той не изключи възможността общината да спре издаването на безплатни карти за градски транспорт.

13 милиона по-малко са заделени за здравеопазване. Постъпления по това перо, кметът очаква от здравната каса. Софиянски предлага 60-те болнични заведения в София да се обединят в здравен холдинг, който да повиши общата конкурентноспобност на болниците в София.

7 милиона не достигат за детските градини. Кметският екип приема условието цената от 20 лева месечно за 1 дете да се запази само при родители с ниски доходи. Родители с по-високи доходи ще плащат по-високи такси.

Дефицит от 3 милиона има в перото за поддържането на пътищата. Софиянски обеща, че през март общината започва кампания по ремонт на пътните настилки. Кметът заяви, че парите ще стигнат за една кампания, през пролетта.

Според председателя на съвета този бюджет убива столицата. Антоан Николов смята, че налагането на такава рамка има политически цели.
"Не мога да не го съзирам, защото това е годината на местните избори. До момента, от демократичните промени в 90-та година, досега на практика не сме работили с такъв бюджет", заяви Антоан Николов, председател на Столичния общински съвет.

Вече втори месец заплатите на учители и лекари в общината се изплащат със закъснение. Софиянски призова финансовото министерство да урежда навреме тези плащания.

"Едно нещо трябва да разберат тези хора: че това не са техни пари, нито мои. Това са парите на софиянци и те не могат да си играят с тях, не могат да ги задържат и да си мислят, че ще ги дават когато си искат. Трябва да имат ясен график и да кажат кога ще плащат или ще получат тази обществена реакция срещу която трудно ще устоят", каза кметът Стефан Софиянски.

Останалият дефицит от 47 милиона ще остави столицата без инвестиционна програма. Софиянски лансира идеята за краткосрочен заем.