Най-после финал на одисеята с тютюнопушенето в България. След месец ще се пуши на закрито само, ако помещенията са изолирани, с механична вентилация и плътно затварящи се врати.

Първите реакции - щастлив край за пушачите и вкарване в допълнителни разходи за бизнеса. Всички гледни точки от Борислав Лазаров.

Местата за пушене трябва да са по-малки от останалите части на помещението и в тях да има механична вентилация. Лица под 18 години няма да бъдат допускани в зоните за пушене по заведенията.

"Заведението трябва да реши да обособи помещение, в което да се пуши, което трябва да бъде изолирано от станалите, да има съответната вентилация, и да бъде с врати. Тоест, не може само една преграда, или кактуси и кашпи, както слагахме”, заяви д-р Маша Гавраилова.

Йордан Стайков е мениджър на ресторант и твърди, че клиентите пушачи са повече от непушачите. Още през лятото зоната за пушене в ресторанта е отделена със стъклени стени.

"Отделено е с плътно затварящи се врати, въздухът не може да минава, което непушачите го оценяват доста добре. За пушачите не е толкова добре, защото залата е малка, а хората са повечко и на нас не ни стигат местата. Но, в крайна сметка, такъв е бизнесът сега и трябва да се съобразяваме с него”, коментира Йордан Стайков.

Но малкият бизнес надали ще успее да плати разходите, за да отговаря на изискванията.

- Ако няма възможност собственикът да инвестира сега във вентилация, просто обявява, че в заведението няма да се пуши и хората влизат да си пият кафето в чиста среда, каза д-р Гаврилова.
- Пушачите обаче, биха казали: "Това е дискриминация!"
- Не става въпрос за дискриминация за случаите, в които ти със своето действие увреждаш този, който стои до теб.

Пушачите не са обидени от изолирането им в ресторантите.