Консервант за месо, забранен в някои европейски държави, масово се използва в България. Това показа репортерска проверка на bTV. Веществото Е-250 предпазва колбасите от потъмняване. То е забранено в редица държави като Норвегия, Швеция и Австралия.
 
Месото запазва свежия си вид по-дълго благодарение на консерванти. Един от тях е натриевият нитрит. Според специалисти Е-250 е вреден за организма.
 
"Голяма част от европейските държави отричат този консервант, не го влагат. От там идва, че е суспектен, възможен канцероген", каза д-р Мая Тодорова, Национален център за опазване на общественото здраве.

Наличието на подобни вещества в храните ни, предизвиква въпроса - колко месни продукти  можем да ядем, без да навредим на здравето си. Диетолозите са категорични, че трябва да предпочитаме прясното месо.
 
"Нашата препоръка е да консумираме повече кулинарни изделия, приготвени от прясно месо. Не повече от 120 грама месо за един хранителен прием", каза диетологът доц. Донка Байкова.
 
Българското законодателство е приело, че вещества като натриевия нитрит са законни и може да се използват в месопреработването. В други държави от Европейския съюз консервантът също е позволен, тъй като не може да се замени и е единственият, който може да запазва цвета на месото. В Норвегия, Швеция и Австралия обаче той е забранен.