Удвояване на бюджета на Българската федерация по самбо обеща заместник-министърът на спорта доцент Лазар Каменов. За тази година централата е получила 140 000 лева, но големите успехи на спортистите са накарали Министерството да преразгледа финансирането.

Федерацията по самбо пък раздаде премии на стойност 32 000 лева на състезателите, които спечелиха 3 световни титли и общо 12 медала на първенство на планетата в Солун (Гърция).

Президентът на централата доцент Румен Стоилов благодари за подкрепата на Министерството.

"Всяка подкрепа е важна. В тази финансова криза и малкото значи много. Поздравявам състезателите и целия треньорски екип за успеха. Надявам се да продължаваме в същия дух", коментира Стоилов, който бе утвърден на поста Първи вицепрезидент на световната федерация по самбо.

В спортното самбо българите взеха 8 медала в Гърция. Според треньора на националите Васил Соколов, тепърва предстои още по-добро представяне на спортистите, тъй като има още потенциал за реализиране.

Треньорът по бойно самбо Росен Димитров пък заяви, че е изключително доволен от представянето на своите възпитаници, които са направили истински фурор в Солун.

Наградените днес:

Мария Оряшкова - злато - до 80 килограма
Марко Косев - злато - 57
Румен Димитров - злато - 82
Борислав Бранков - сребро 100
Борис Величков - сребро - 90
Борис Борисов - сребро - 62
Елица Ръжева - бронз - 56
Ивелина Илиева - бронз - 60
Стефан Шопов - бронз - 68
Иван Илиев - бронз - +100