
Глобалното затопляне може да направи трапезата ни по-бедна, предупреждават британски учени. Те са установили, че покачването на температурите води до по-трудно отглеждане на определени видове храни. Ако промените в климата продължат, това ще се отрази и на България. Например, днес - 17 ноември, вместо да вали сняг, термометърът показва 16 градуса.
"Преходните сезони като пролет и есен стават твърде къси и оставаме с два къси и два твърде разлети сезона - зима и лято", каза ст.н.с.д-р Васил Казанджиев, агрометеоролог.
Заради топлото време есенните култури продължават да се развиват и да теглят влага от почвата, вместо да са в покой заради приближаващата зима.
"От друга страна високите температури по това време на годината предизвикват загуба на влага от земеделските територии и чрез така нареченото физическо изпарение, предвид високите температури водата се изпарява и изчезва в атмосферата във вид на водна пара", каза Казанджиев.
Годишно в страната ни пада шейсет сантиметра дъжд, но също толкова се изпарява в атмосферата. Така от известно време почвите в България са в постоянен недостиг на влага.
Ако климатът продължи да се променя, тук в България ще стане все по-трудно да отглеждаме зеле, дини, тикви, изобщо плодове и зеленчуци, които изискват много поливане. На тяхно място ще отглеждаме плодове и зеленчуци, виреещи в по-сухи почви, например киви, лимони, бадеми, маслини. Нещо, което вече се случва в Сандански и Петрич.
