На 17 ноември темата в рубриката "Бъдете здрави" беше за гръбначните изкривявания при децата, които често в зряла възраст са причина за неприятните болки в гърба.

Д-р Вергиния Николова потърси професионалното мнение на кинезитерапевта Мария Цветкова, преподавател във Факултета по кинезитерапия на Националната спортна академия (НСА). Дългогодишният опит на специалиста показва, че все по-млади хора 20-30-годишните имат оплаквания от болки в гърба. Причината е известна – хиподинамията, т.е. заседналият начин на живот.

Допълнителен фактор се оказват и тежките ученически чанти. Кинезитерапевтът Цветкова  е категорична, че в началните класове теглото на пълната с учебници и тетрадки чанта е около 40% oт теглото на детето. Мечта остава малките ученици да оставят учебниците си в шкафче в училище. Колкото е по-голям ученикът, толкова чантата му е по-малка. Трябва да се помисли за малките ученици. Проблемът възниква при тях.   

Родителите могат да разберат, че детето има гръбначно изкривяване, ако го наблюдават внимателно. Гледа се дали има асиметрия във височината на раменете и асиметрия на долния край на лопатките. Също се оценява разминават ли се гънките под седалището и гънките в коленете. Сигурен ориентир за изкривяване в гръбначния стълб е и плоскостъпието, т.нар. "дюстабан".

При лека степен на гръбначно изкривяване могат да помогнат подходящи упражнения. Мария Цветкова показва принципа на упражненията, които трябва да активират противоположната група мускули. За целта се използват всякакви топки, гирички и възглавнички. Стремежът е да се изгради "мускулен корсет", да се стегне коремната мускулатура, да се намали наднорменото тегло и когато детето достигне 15 години да има правилна стойка на тялото.

За почивка на натоварения от седене и носене на тежката чанта детски гръб, се препоръчва децата да лягат по корем и така да почиват, да четат или да работят с лаптоп. Профилактиката на гръбначните изкривявания е в редуване на седенето пред компютъра, на бюрото с ежедневно спортуване. Само това балансиране на натоварването на различните мускулни групи ще позволи хармонично развитие на бързо израстващото тяло.