Набавянето на калций чрез храната може да помогне на хората да живеят по-дълго, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от шведско изследване.
Проучването е обхванало 23 000 мъже, които в началото му са били на възраст между 45 и 79 години. Доброволците са били наблюдавани в продължение на 10 години.
Изследователите от института "Каролинска" са установили, че мъже, които са си набавяли най-големи количества калций чрез храната, са били изложени на 25 процента по-малък риск от смърт по каквато и да е причина в следващите 10 години и на 23 процента по-малък риск от смърт в резултат на сърдечносъдови заболявания.
Мъжете, които са консумирали най-големи количества калций, са си набавяли чрез храната около 2000 милиграма от елемента на ден. В САЩ препоръчителната дневна доза за мъже на възраст между 19 и 50 години е 1000 милиграма, а на възраст над 50 години - 1200 милиграма.
Проучването е обхванало 23 000 мъже, които в началото му са били на възраст между 45 и 79 години. Доброволците са били наблюдавани в продължение на 10 години.
Изследователите от института "Каролинска" са установили, че мъже, които са си набавяли най-големи количества калций чрез храната, са били изложени на 25 процента по-малък риск от смърт по каквато и да е причина в следващите 10 години и на 23 процента по-малък риск от смърт в резултат на сърдечносъдови заболявания.
Мъжете, които са консумирали най-големи количества калций, са си набавяли чрез храната около 2000 милиграма от елемента на ден. В САЩ препоръчителната дневна доза за мъже на възраст между 19 и 50 години е 1000 милиграма, а на възраст над 50 години - 1200 милиграма.