След информациите, че заради големия износ по Великден, пазарът може да остане без българско агнешко за Гергьовден - кореспондентите ни от Хасково провериха, има ли достатъчно животни за чевермета.

Гергьовден без чеверме е като манджа без сол, казват хората от село.

"Знам, че всяка година се внася агнешко, макар че производството на агнешко си е традиция за българското село”, каза Димитър Янев.

По традиция за празника най-търсени са 20 килограмовите агънца, повечето от които са спазарени още преди седмици. За късмет на  фермерите, тази година цената на агнешкото  държи рекордните 5 лева за килограм живо тегло, а някой породи са и по-скъпи. Като тази типична френска овца, от породата мутон шароле, която все още е екзотична за нашите земи.

Френсkото стадо, което наброява 120 елитни животни, се отглежда в хасковското село Подкрепа. По цял ден животинките пасат на воля и според стопанинът им  са доста апетитна хапка за хората, защото месото им е по-крехко.

За да запази елитното стадо тази година фермерът е решил да продаде само 30 животинки и затова при него пазарлъка не върви. Една френска овца струва средно 110 лева и въпреки че е по-скъпа от българската, не липсват купувачи. А за тези, които не успеят да си купят цяло агне, остава възможността да пазаруват на килограм от магазините, където екзотиката също не липсва, тъй като месото, което се продава предимно е внос от Бразилия, Аржентина и Нова Зенландия.

За bTV Новините от Хасково - Мария Георгиева