Размерът на глобите за замърсяване на околната среда с тежки метали да бъде повишен 200 пъти. За това настояват от партия "Зелените" и от екологични организации.

Според тях мерките са необходими, поради зачестилите случаи на изтичане в реките на тежки метали от хвостохранилища. Еколозите определиха като символични глобите, които в момента се налагат на предприятия, допуснали замърсяване. Като пример беше посочена глоба от 1 400 лева, наложена на минно предприятие, което зауства тежки метали в река Тополница.

Увеличението на размера на санкциите би трябвало да принуди мениджърските екипи на миннодобивните дружества да засилят мерките за безопасност и контрол, а също така и да инвестират в пречиствателни инсталации, коментира Васил Къдринов от сдружение "Еко Пловдив".

Даниел Попов от "България без цианиди" посочи, че завишаването на глобите може да стане чрез промени в Закона за опазване на околната среда и водите. Той допълни, че природозащитниците няма да търсят съдействие от конкретна парламентарна група, а ще разчитат на членовете на комисията по околната среда в Народното събрание, където е внесено предложението.