Около 40 на сто от децата имат едни или други здравни проблеми, сред които затлъстяване, хипертония, нарушение в ендокринните функции.  Това заяви в студиото на "Тази сутрин” ендокринологът проф. д-р Боян Лозанов, който е и председател към научния център по  медицина към Българската академия на науките и изкуствата.

Той съобщи, че на 12 и 13 март  в Пловдив се организира първата интердисциплинарна научно-практическа конференция. В нея ще участват водещите специалисти на България по най-различни проблеми, свързани със здравето на децата

Затлъстяването засяга 30-35% от учениците, като половината от тях са с много висок индекс на телесна маса. Останалите са с наднормено тегло, което ще мине към затлъстяване, ако не се предприемат някакви мерки. 20 на сто пък имат високо кръвно налягане, поясни специалистът.

Причините за това са взаимносвързани, като начин и стил на хранене, обездвижване, както и фактори, свързани с нарушени функции на организма.

Какво знаят децата от едно столично училище за здравословното хранене и какви храни имат в училищната лавка, вижте в прикачения видеофайл.