През януари близо 3000 души с увреждания са наели личен асистент по програмата на социалното министерство. Чрез този проект тежко болните хора имат възможността за тях да се грижи член от семейството, който ще получава осигуровки и заплата.

4-годишната дъщеря на Атанаска страда от астма. Две от децата на сестра й Станка имат епилепсия. От скоро двете майки са в програмата личен асистент на децата си.
"Водят ни трудов стаж, по трудов договор, застраховки, за здравно осигуряване и, радвам се, че е така нали, че не сме вече подпомагани и ни водят на работа, като личен асистент и мисля, че е много по-добре така", споделя Атанаска Трайкова, включена в програмата "Личен асистент".

Като Атанаска и Станка, за първия месец от годината, още близо 3000 души в цялата страна са се регистрирали като асистенти. Всеки, който се грижи за свой роднина с увреждания, регистриран е като безработен и отговаря на изискванията за социални помощи, може да кандидатства по програмата за личен асистент. Той се назначава за срок до три години, като месец ще получава минималната работна заплата плюс всички осигуровки.

"Още не сме ги получили тия пари. Понеже към декември ни казаха за тая програма, януари си подадохме документите", казва Атанаска Трайкова.

Атанаска и сестра й очакват първите си заплати като асистенти на децата си след 10-ти февруари. Обещали са си първо да им купят силна храна и нови дрешки.