Американски учени стигнаха до извода, че гладът укрепва имунитета след изследване по инициатива на института към министерство на земеделието, съобщи ИТАР-ТАСС.

В експеримента, проведен в отрасловата лаборатория по имунология на храненето и в центъра по проблеми на храненето и стареенето към университета Тъфтс в Бостън, са участвали 46 доброволци на възраст от 20 до 40 години с наднормено тегло, но без затлъстяване. Те били разделени произволно на две групи и половин година храната им била с ограничени калории. При едната група ограничението било 10 процента, а при другата - 30 процента.

Предварително имунната система на всички участници била изследвана подробно, като била оценена реакцията на кожната хиперчувствителност от забавен тип, функциите на Т-лимфоцитите и други фактори.

Резултатите показват, че и при двете групи гладът повишава функционалните показатели на имунната система. Организаторите на проекта твърдят, че за Т-лимфоцитите подобна връзка се доказва експериментално за първи път.