Сметките за парно да се плащат на 11 равни месечни вноски, а 12-та вноска да е изравнителна, предвижда новият закон за енергетиката. Месечната вноска ще се определя на база потреблението на топлинна енергия в предишния отоплителен сезон. В проектозакона се предвиждат глоби до 1000 лева за самоволно сваляне на топломерите от радиаторите или за манипулация на уредите, така че да не отчитат вярно.

За да няма измами със сметките за парно, фирмите за топлинно счетоводство поискаха от Министерството на енергетиката да бъде създаден независим орган, който да контролира дейността им. Така според фирмите от бранша абонатите ще са сигурни, че сметките за парно, които получават са реални.

"Ние държим да има такъв орган, независимо къде ще бъде, към минисетристовото или..., за да се даде гаранция на хората, че ще бъдат спазвани всички наредби", заяви Тодор Кузманов, председател на Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство. 

Ако има опити за измама от страна на абонатите, фирмите много трудно могат да ги установят, защото гражданите не са длъжни да пускат служителите в домовете си.

Затова контролът над уредите за отчитане трябва да бъде между абонатите вътре в сградата, смятат от фирмите за топлинно счетоводство.

"Много трудно можем да решим въпроса с опитите за кражба, ако организацията в блока не дава възможност за вътрешен контрол", допълни Тодор Кузманов. 

От Агенцията за енергийно регулиране предлагат в договорите за топлинно счетоводство да се включи клауза, че поне три пъти годишно служителите на фирмата могат да проверяват топломерите.