В Афганистан ще бъде проведен втори тур на президентските избори. На 7 ноември сегашният президент Хамид Карзай ще се изправи срещу бившия външен министър Абдула Абдула. Балотажът се налага, след като държавната избирателна комисия прие доказателствата за масови нарушения на вота преди два месеца.

Вчера комисията по изборните жалби, подкрепяна от ООН разпореди бюлетините в 210 секции да бъдат анулирани. Това свали броя на гласовете, подадени за Хамид Карзай под необходимия минимум от 50%. На пресконференция днес президентът обяви, че приема резултатите.

"Смятаме, че решението на Независимата избирателна комисия е законно и правилно. То е в съгласие с афганистанската конституция, в защита на националните интереси, засилва демокрацията в страната и е решителна крачка в нашето развитие", каза Хамид Карзай.

По-рано администрацията във Вашингтон, която обсъжда искането за още 40 000 войници в Афганистан, обяви, че няма да изпраща повече войски, докато не се уреди политическата ситуация в страната. Днес талибаните отново атакуваха конвой с доставки за силите на НАТО в Южен Афганистан. Според очевидци 7 шофьори са убити, а 7 други - отвлечени.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето