До къде стигна разследването за купуването на шофьорски книжки и има ли наказания за корупцията в ДАИ. По тази тема днес гости в студиото на "Тази сутрин" бяха Красимир Георгиев, председател на Асоциация за квалификацията на автомобилистите в България и Йонко Иванов, председател на Асоциацията на инструкторите в България.

Преди време репортерът Стоян Георгиев показа как се купува шофьорска книжка - и то не само за автомобил, но и за автобус и камион (гледай първа и втора част на филмите "Свидетелство за корупция"). 

"Изпитващите са освободени от работа, но с това се приключва", коментира развръзката Красимир Георгиев и допълни: "Фирмите, които видяхме в репортажа, продължават да работят".

"Ние искаме да се направи едно качествено обучение. Това обаче не може да се получи, защото става само с една необходима реална цена на курса. Ние сме в невъзможност да я поддържаме, защото по-ниската цена на "готовата” книжка отказва хората да ходят да се учат", коментира още той.

"Законът е такъв, че до края на годината всички трябва да купим нови автобуси, които да отговарят на нови изисквания", каза на свой ред Йонко Иванов. "Ние казахме на автомобилната администрация и на министъра – и на стария, и на новия, кои са фирмите, които продават книжки. Затова минахме и по този път – първо откраднаха номерата на всичките ни автомобили, след това 14 гуми бяха срязани тотално, след това беше заплашвано семейството ни", обясни още той.

"От месец насам тече проверка на всяка една фирма на изпита по теория. Проверките показват, че от 12-13 човека, пет-шест дават празни тестове, не пишат нищо на тях – щом има проверяващ. Останалите правят между 40 и 50 грешки", разкри Иванов.

Трябва да стане ясно колко от парите за купуване на книжки остават в инструктора и колко – в изпитващия, бяха категорични гостите. Трябва да се стигне до края на веригата, казаха те.

Назначението на вече бившия шеф на ДАИ Володя Киров беше политическо. Киров е член на Висшия съвет на БСП. Той затова беше по-силен от министъра и г-н Мутафчиев дори не можеше да го уволни. Той създаде тази мафия, казаха още Иванов и Георгиев.

По време на разговора Володя Киров се обади по телефона, като пожела да се защити от обвиненията:

"Първо искам да кажа, че твърденията на двамата ви събеседници са абсолютно неверни, голословни и с тях ще се срещнем в съда (...) Считам, че направих всичко по силите си и доколкото ми позволява нормативната уредба да преборя корупцията", каза Киров.   

Той пожела да даде своята гледна точка по въпроса и обеща утре, 21 октомври, да присъства в студиото на "Тази сутрин".

Целия разговор гледайте в прикачения файл.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето