Все още не е поискан откуп за 22-годишния Румен Гунински. Младежът беше отвлечен късно вчера в "Студентски град" в София. Една от основните версии на разследващите е, че похищението е извършено заради бащата. Румен Гунински-старши е общински съветник от БСП в Правец, има различни фирми и е смятан за близък до шефа на "Лукойл" Валентин Златев.

Бащата на момчето заяви пред bTV, че няма нито враговe, нито дългове

Както bTV вече ви съобщи, бащата на младежа е бизнесмен от Правец. Миролюба Бенатова разговаря с него. Румен Гунински - баща, се съгласи да се срещне с екипа ни, въпреки че е под изключително напрежение.

Вчера към осем часа получава обаждане от полицията, че синът му - второкурсник по спортен мениджмънт, е похитен. Гунински, успешен бизнесмен и общински съветник от Правец, е шокиран.

"Нямам информация какво се е случвало през последните дни - какво са правили, с кого са се срещали. За мен е шокиращо. Не знам какво и как става, какви развития може да има", коментира Гунински - баща.

Румен Гунински не желае да застава пред камера, но иска посланията му да бъдат чути. Категоричен е, че няма врагове и дългове.

"При положение, че нямам задължения към бизнес партньорите, към физически и юридически лица. Единствено имам взаимоотношения с една банка, към която съм с кредит - за строителство на бензиностанции. За мен е шок. Никой не ми се е обаждал, нито е искал среща с мен. Синът ми не се занимава - там съм категоричен, че е прекалено скромно и добро дете", каза още той.

М. Бенатова: Мислите ли, че отвличането може да е свързано с вашите връзки с Валентин Златев, с това, че сте от т. нар. "номенклатура"?

Р. Гунински: Номенклатура, силно казано. Какво ни е номенклатурното - че сме родени преди 10 ноември ли? Не виждам връзката и с Валентин Златев. Да, приятели сме. От Правец сме и двамата. Но нямаме общ бизнес. Само експлоатирам обекти на "ЛУКойл" на франчайз.

М. Бенатова: Според една от хипотезите, анализатори на групата с отвличанията смятат, че групата, най-общо казано, е подкарала по особен списък бизнесмени, за които се смята, че са направили първия си милион с т. нар. "соц пари". Вие виждате ли се в подобен списък?

Р. Гунински: Не съм между аз. Не са ми дали на мен от "соц парите". Би било хубаво, но не са.

М.Бенатова: А какво бихте казали на хората, които са отвлякли сина Ви?

Р.Гунински: Ами нека работят и те, да се мъчат, да правят нещо с този живот, защото, ако стоим само и гледаме всеки какво прави, не е добре за държавата. Заради това нека да оставим медийните изяви. 

М. Бенатова: Богат човек ли сте?

Р. Гунински: Не, не съм богат човек. Богат - с кредити. Ако иска някой, мога да покажа колка са ми кредитите към банките и в ситуация за криза дали има притеснения за погасяване или не.

М. Бенатова: Не са направили връзка с вас още?

Р. Гунински: Не, не са. И разчитам органите на реда да си свършат работата, дай Боже.

Румен Гунински-баща е шеф на туристическата фирма "Езтур" и съдружник с бащата на бизнесмена Валентин Златев - Васил във фирма "Университетски недвижими имоти". Името му фигурира още в няколко фирми. Участва в сдружение на частните търговци в община Ботевград, както и в управата на футболен клуб – "Правец-99".

В Правец съседи и приятели на семейството са шокирани от случилото се

Всички описват Гунински като добри хора, които не са демонстрирали висок стандарт на живот. Камерата ни засне къщата на семейство Гунински. Съседи разказват, че в нея живеят Румен Гунински - баща, втората му съпруга, двамата му сина и тяхната баба. Опитахме се да се свържем с тях, но без успех.

По-късно къщата посетиха младежи, които също не пожелаха да коментират. Пред камерата ни обаче застана Светла Димитрова, която преди няколко години е работела за Гунински - баща.

"Много добри хора са. На всеки се е притекъл на помощ, аз лично съм опирала до него за финансова помощ за операция на малката ми дъщеря. Целият град сме потресени от това нещо", каза тя.
Съседите на семейството също казват добри думи за Гунински. Разказват, че отвлеченият младеж е с кротък характер, не е буйствал и не е създавал проблеми.

"През седмицата си идва като не е на училище. Баща му има фирма, не знаем колко са богати, ама предполагаме, че за пари това е направено", каза Славка Ценова, съседка.

Румен Гунински-син е завършил с отличие местният техникум. Учителят му по история, който е и заместник-директор в момента твърди, че Румен е бил лидер в класа си. Голямата му страст били баскетбола и компютрите.

"Не демонстрираше по-висок стандарт, държеше се нормално със съучениците си", разказа Здравко Спасов, заместник -директор на УКТЦ – Правец.

Допълва, че се е придвижвал до училището със скутерче. "Идвал е два-три пъти с кола, но не някаква супер луксозна", каза още той.

Тук учи и по-малкия брат на Румен, който е осмокласник. Днес той не е бил на училище.

Според студенти отвличането на Гунински е най-наглото престъпление в "Студентски град" напоследък

Днес Румен е трябвало да тренира волейбол заедно със своята група в Националната спортна академия. Състудентите му в специалност спортен мениджмънт не желаят да говорят.

Бъдещите спортни мениджъри дори отричат да са били приятели на отвлечения си колега

"Явно са шокирани от фактите и изненадани и затова нищо не коментират", каза Георги Божилов, преподавател по волейбол.

Румен е завършил първи курс с много добър успех. Деканът на факултета – доц. Николай Колев, познава и студента, и баща му, който е бивш състезател по тенис на маса.

"Скромно, сдържано, възпитано момче. И мога да кажа - бащата е същият. Това може се случи на всеки един. Днеска е той. И още по-лошото е - че това е безнаказано", каза доц. Колев.

Според студенти отвличането на Румен Гунински е най-наглото престъпление в "Студентски град" напоследък. След убийството на студента Стоян Балтов засиленото присъствие на полиция траяло 2 месеца, а работните срещи със студентите малко по-дълго - до предизборната кампания.

По отношение на сигурност и на контрол - стартиране засега от всичките тези срещи няма. Направен е проект за видеонаблюдение в Студентския град, за който обаче трябват 3 милиона лева.

Главният прокурор Борис Велчев свика спешно съвещание по случая с отвличането

Пред репортери той коментира, че престъпните групи по отвличанията са по-добре организирани от МВР. Вече е образувано досъдебно производство по случая "Румен Гунински". Главният прокурор се надява всичко да приключи скоро и без прояви на жестокост към жертвата, каквито случаи вече е имало.

"Най-добре биха могли да кажат специалистите, но във всеки случай лошата ни разкриваемост се дължи на добрата организация на организираните престъпници, които се занимават с подобен тип отвличания.  Надявам се този случай да приключи бързо и без да бъде проявена жестокост към жертвата. Такива случаи, за съжаление, имаше", каза той.

Бойко Борисов ще обсъди с юристи създаването на закон за отвличанията 

Междувременно, премиерът Бойко Борисов заяви пред репортери, че ще обсъди с юристи специален закон за отвличанията, който да предвижда много строги наказания. 

"От 9 години имаше един, който боцкаше децата със спринцовки. От година и половина имаше убит бизнесмен, който се считаше за отвлечен. Знам, че колегите, даже към 1-2 говорих за последно с Калин Георгиев, преди това с министъра, знам колко много неща правят в момента и истински им пожелавам успех да успеят. Ще разговарям днес с юристите дали не трябва да направим паралелно с това и един специален закон за отвличанията. От една страничка, но с изключително тежки санкции", каза премиерът.

Повече информация за бъдещия закон премиерът обеща да даде до няколко дни.

Коментар за bTV на Красимир Живков - управител на Софийска област

По-рано днес случая с отвлечения син на бизнесмена и общински съветник от БСП в Правец Румен Гунински пред bTV коментира и управителят на Софийска област Красимир Живков.

"Истината е, че Румен Гунински е с възможности. Много е направил със своя живот в района на територията на Ботевград и на Правец. Мнозина го свързват с Валентин Златев, но те нямат общо в бизнеса, те са добри приятели, но нямат общ бизнес. Не е нормално за случая да се намесват изборите, които предстоят в Правец. По всяка вероятност е заради финансов интерес. Но факт е, че хората, които са извършили това престъпление са професионалисти. Отвличането е станало не от някакви случайни хора, които са решили да приберат сина му. С качулките, с микробуса - подходено е професионално, което ни притеснява. Градът е разтревожен", коментира Живков.

Повече за отвлеченото момче

Веднага след отвличането репортерът Станислава Младенова и операторът Любомир Вучков се опитаха да разберат нещо повече за младежа.

Двадесет и две годишният студент Румен живее в "Студентски град", но не в общежитие, а в нова жилищна кооперация. Блокът се намира срещу входа на Националната спортна академия, мястото където е отвлечен вчера Румен. От денонощния магазин до входа описват студента като с нищо не отличаващ се клиент.

След отвличането напълно нетрадиционно за Студентски град от блока нито влизаха, нито излизаха хора. Сградата на булевард "Академик Стефан Младенов" се води за една от елитните в студентското градче. В нея живеят около 20-30 студенти, обясни съсед на отвлечения младеж.

В момента се анализира суров обем от информация във връзка с отвличането на 22-годишния студент Румен Гунински. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде БТА. По думите му главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е събрала максимална информация за връзките и контактите на близките на отвлечения. Цветанов отказа да персонифицира лица или да разкрие определени версии, по които работят служителите. 

Попитан дали генералният комисар на МВР Калин Георгиев вчера е бил точен в изказа си, че става въпрос за известна на полицията престъпна група, Цветанов уточни, че е разговарял с Георгиев, който го е уверил, че не е имал предвид точно това и думите му са били неправилно интерпретирани. Групата не е известна на полицията, добави Цветанов.

В отговор на въпрос дали случаят е свързан с предстоящите на 15 ноември избори в Правец, или за връзки на семейството с Валентин Златев. Градим версиите на базата на всички свързани лица, каза министърът. Според него семейството не е било притеснявано в предишни моменти.

Цветанов обаче отказа коментар дали вече е установен контакт с роднините на похитения.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето