На 19 октомври в рубриката "Бъдете здрави" д-р Вергиния Николова посети училището за бъдещи и настоящи родители, което се ръководи от акушер-психолога Диди Димова. Целта на училището е да помага на бременните жени да знаят как да се хранят пълноценно, без да наддадат прекомерно килограми и да не получават отоци.

Към училището работят консултанти и лекари с различни специалности. Д-р Николина Георгиева обръща внимание, че когато една бременна има задух, умора или сърцебиене задължително трябва да отиде на кардиолог.

Профилактичните прегледи включват електрокардиограма и следене на артериалното кръвно налягане. Когато стойностите на кръвното налягане са над 125/85 ммHg, бременната трябва стриктно да бъде наблюдавана от специалист. Задължително е да се направи ехографско изследване и на щитовидната жлеза, защото по време на бременността настъпва "бум на хормоните", както се изразява Диди Димова. Тези диагностични методи са безвредни както за бременната жена, така и за плода.

Важни са и консултациите след раждане, отбелязва ендокринологът д-р Инна Зарева. Понякога следродовата депресия се дължи на тиреоидити, които с профилактичните прегледи могат да се установят и да се лекуват.

Психологическата подкрепа, която получават участничките в училището за бъдещи и настоящи родители  е особено ценна, защото им помага да изживеят бременността си като божи дар, да не губят самочувствие и да запазят желание за следващо бебе.

"Спокойно и здраво бебе и независими родители" - това е мотото на Диди Димова.

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето