Сергей Станишев получи 455 гласа от делегатите на извънредния 47-ми конгрес на БСП. След като, очаквано, старият-нов лидер сам поиска избора на председател, той получи подкрепата на над 60% от гласувалите делегати. Станишев бе в конкуренция с Татяна Дончева, Младен Червеняков и Янаки Стоилов. Втора остана Дончева - със 129 гласа. Какви бяха реакциите при обявяването на резултатите обобщават Габриела Наплатанова и Димитър Анестев.

Председателят на партията запази стола си, след тежки обвинения и критики. Въпреки това, мнозинството не видя алтернатива в другите кандидати. Станишев определи победата като голяма отговорност. Според него сега е важно какъв дух и атмосфера ще бъде създадена в БСП през следващите месеци. Възможностите са две - алтернативата БСП да продължи да се занимава с вътрешнопартийните конфликти или да си извади поуки от изборите.

"Нека всички се държим и работим през следващата година така, че на следващото заседания на нашия конгрес да можем да бъдем в по-различна среда, с повече оптимизъм, с повече самочувствие, да сме преодолели тази много сериозна, тежка криза", каза той.

След като обявиха резултатите, опонентката на Станишев, Татяна Дончева благодари на всички делегати, дори и на тези които не са я подкрепили, но слушали внимателно:   

"След Втората световна война английските консерватори загубили тежко изборите и един много известен, тогава, политик казал: Тези хора не искат да разберат, че приливът и отливът са обективни неща и когато си построил дворец на брега по време на отлив, идва прилив".

Младен Червеняков пък каза, че не от вчера е в политиката и посочи, че винаги е защитавал позицията на партията, макар и да не е убеден в нея.

"Моята кандидатура беше поставяна и тогава, когато Сергей Станишев за първи път беше избран за председател – тогава си направих отвод", каза Червеняков.

Конгресът наистина завърши с оставка, но не тази на лидера. Неочаквано оставка подаде водачът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов. Той бе провокиран от Стефан Данаилов който хвърли оставка като член на изпълнителното бюро и посъветва опонентите на Станишев да се оттеглят и замълчат.

"Искам да изразя разочарованието си от тази поредна сценка, която изигра Стефан Данаилов преди това. При този резултат, смятам, че дори при този състав на конгреса, това е задължително действия", каза Стоилов.

Ако опонентите на Станишев използваха конгреса като арена за разправа с лидера, други показаха пълна мобилизация дори в подбора на облеклото, в цвета на социалистическата кауза. Други пък ще се запомнят с нестандартни политически анализи

"Ще ми се да сме там, където хората ги боли....Тогава ще има хора с нас, тогава ще ни подкрепят", каза Петър Димитров.
 
НДК беше препълнена както със социалисти, така и с изложители от "Стройко". Някой от делегатите предпочетоха да не слушат форума, а да огледат придобивки за дома. До вратата на Зала 1 предприемчив търговец рекламираше японска тоалетна чиния.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето