Приемането на парацетамол от деца, за да се избегне появата на треска след ваксинирането им, може да потисне отключеното от ваксината образуване на антитела, сочат резултатите от чешко изследване.

Треската е сред нормалните реакции след ваксиниране и се появява често след инфекция, припомниха изследователите. Някои лекари системно дават парацетамол на деца като превантивна мярка, преди да ги ваксинират.

Изследването на проф. Роман Примула от Храдец Кралове, Чехия обхванало 459 деца. Те били разделени на две групи. Едната приела превантивно парацетамол, а другата - не. Не е изненадващо, че 42 на сто от децата, приели превантивно парацетамол, получили треска след ваксинирането, докато това се отнасяло за 66 на сто от другарчетата им, които не приели лекарството.

За сметка на това обаче имунният отговор, оценен въз основа на количеството антитела, насочени срещу инфекциозните агенти (токсини), които са взети за мишена от ваксината, бил по-слаб.

У децата, които превантивно приели този антипиретик, количеството антитела било значително по-малко, независимо дали те са насочени срещу щамове на пневмококи, които причиняват пневмония и менингит, на дифтерия, тетанус или детски бактериален менингит, който се дължи на бактерията Haemophilus influenzae тип b.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".


Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето