Иракският дипломат каза, че очаква в рамките на НАТО и със Съединените щати България да участва в търсенето на мирно решение.

"Всяка военна подкрепа за агресорите от Съединените щати, насочена срещу Ирак, според нас е враждебно отношение. Това не е в интерес на нашите двустранни отношения", посочи Махди.
Той не се ангажира да коментира как конкретно българската подкрепа за Вашингтон ще навреди на отношенията. По време на срещата дипломатът е заявил пред депутата от НДСВ Тодор Костурски, че очаква България да отхвърли американското искане.

"Това е становището на посланика на Ирак, но това не е изказано като предложение от наша страна", уточни Костурски.

В същото време СДС огласи позицията си - че разоръжаването на Саддам Хюсеин е условие за сигурнността на свободния свят и че днес трябва да бъдат защитени международният авторитет и дългосрочните ни политически и икономически интереси.

"Днес обаче българският народ чувства драматично отсъствие на водачество. Президентът на републиката и министър-председателят мълчат. Вместо тях говорят назначени чиновници", заяви Димитър Абаджиев от СДС.

НДСВ, ДПС и БСП не обявиха позиции по искането на Съединените щати преди решението на правителството в четвъртък. СДС поиска премиерът да дойде в парламента незабавно, от НДСВ отговориха, че дебатите ще бъдат проведени в петък.

"Тъй че, в случая става дума за чукане на отворена врата. Смятаме, че съвсем скоро всичките единодушно ще се справим с този въпрос. Разчитам на вашето съдействие", каза депутатът от НДСВ Владимир Дончев.

Повече за реакцията на Багдад след речта на Колин Пауъл пред Съвета за сигурност на ООН ще научите утре, в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви. Гост внего ще бъде посланикът на Ирак у нас Яхия Махди.