Шоковото застудяване рязко охлади сградите, в които живеем и работим. Въпреки това у хората на централно парно радиаторите останаха студени. Хората, у които температурата в спалните им зависи от централното парно, отдавна са свикнали с формулата за идването на топлото в началото на сезона: три денонощия средна температура под 12 градуса, плюс прогноза за дългосрочно застудяване. И чакат - с вълнени чорапи и с отворени вентили на радиаторите си.

Въпреки студа навън, едва 200 абонати са поискали топло през тази седмица, сред тях само 12 училища. Екипът ни провери колко е температурата в класните стаи в София - оказа се, че тя най-често е между 17 и 19 градуса.

"Мислите ли че 17 градуса е достатъчно, за да се чувстват добре? Ами знам, че 18 ще е по-добре, но те са много деца в една стая и от тяхното дишане, тя се стопля и не им е студено въобще", смята Виолета Игова.

Оказа се, че на някои от децата в стаите наистина им е топло. Но на други не. Всяко училище, както и всеки друг клиент на "Топлофикация", има право да подаде заявление за предсрочно пускане на парното. Решението на директорите да направят това обаче зависи от състоянието на бюджетите им.

В едно столично училище, например, парното излиза по 200 лева на ден. За температурата в клас днес значение имаха не само финансовите възможности на училището, но и кога за последно е ремонтирана дограмата.

"Това е една от най-старите сгради като учебно училище. Стените са дебели и тухлени и това осигурява една подходяща температура за учебния процес", смята Веселка Тепавичарова.

Столичната "Топлофикация" започва да пуска топлото в понеделник. Но и през почивните дни, във всички топлорайони ще има дежурни служители, които ще изпълняват заявки за предсрочно пускане.

Условието е да го иска цялата сграда. Само че в условията на криза плащането на общите части става все по-болезнен проблем. Затова "Топлофикация" -София дава право на абонатите си да отложат във времето пускането на парното, за да спестят.

Репортер: Десислава Златкова
Оператор: Борис Пинтев 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето