"ВМРО е много стара организация, но тя е демократична организация и всеки неин член, който е избран за делегат, има право да се кандидатира, има право да избира, има право да бъде избиран. Така че няма драма. Вярно е, че от 1997 г. насам не е имало две кандидатури на конгрес. Те могат да станат и три, и повече на конгреса. Аз не виждам нищо драматично в това. Важното е всеки, който иска да носи тежката раница на ВМРО, да има силите и най-вече дупето да поеме тази отговорност", каза в студиото на предаването "Тази сутрин" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов

"Конфликт между мен и Славчо Атанасов няма. Аз все пак му благодаря за комплимента, че съм част от историята, но аз не мисля, че е така. В историята на ВМРО всички личности са канонизирани, там е Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров, Иван Михайлов. Аз не мисля, че имам техните
заслуги.

Не мисля, че съм свършил толкова работа и съм такава личност, за да бъда канонизиран. В края на краищата всеки общественик малко или много смята, че това, което прави, е полезно за нацията и се надява един ден да остане в историята. Пожелавам го, разбира се, и на г-н Атанасов да остане в историята на град Пловдив като добър кмет, да спечели втори мандат. Конфликт няма по никакъв начин. Това, че се създава такава ситуация. . . ние в България сме се нагледали на много ситуации, едва ли вас може да ви шокира нещо такова. Но пак казвам - драма, конфликт няма. Ще има съревнование при всички положения.

Всяка една партия, която е загубила избори, а истината е, че ВМРО е в криза след загубата на тези парламентарни избори, всяка партия има две възможности. Едната възможност е да тръгне по пътя, по който тръгнаха, да речем, СДС - скандали, разцепление, конгреси, извънредни конгреси, съдилища. . . Това е единият вариант. Вторият вариант е размисъл върху това какво се е случило, грешките, които са допуснати и се допускат, да не бъдат повтаряни, ясна програма, платформа, пората, които са готови да вървят напред, да се строят, организацията да остане единна и да се върви напред. Това са двата модела", смята Кракачанов.

"Факт е, че позицията на централното ръководство винаги е била, говоря за този период 2007 г., да се намери общ език с ГЕРБ и за евроизборите, помните, бяхме заедно, и за местните избори като една опция за едно дълготрайно сътрудничество. Но това, което се случи в Пловдив реално с този сблъсък и с това, че там беше променена коалиционната формула на управление, това на практика създаде много въпроси в обществото най-вече за това, което вие говорите - ВМРО сменя ли посоката.
 
Аз не смятам, че ние може да носим някакъв негатив на БСП или тройната коалиция, които ограбиха България, тъй като ние в управлението на национално ниво, т.е. в управлението на държавата, не сме участвали. Факт е обаче, че тази ситуация в Пловдив донесе негатив, донесе много въпросителни, донесе много въпроси и вътре в нашите структури. Но аз смятам, че в края на краищата пловдивският кмет и общинският съвет трябва да намерят необходимите сили и възможности да покажат, че могат да управляват, че могат да управляват добре в полза на хората", каза още лидерът на ВМРО.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето