На днешното първо заседание на националния пандемичен комитет са определени рисковите групи за имунизация срещу новия грипен вирус А(H1N1). Това съобщи пред журналисти след заседанието министърът на здравеопазването Божидар Нанев.

Първоначално ще бъдат купени ваксини за 180 000 души, които представляват 10% от рисковите групи, поясни министър Нанев.

Групите, подлежащи на имунизация, са лица над 16 години с хронични заболявания, тежки хронични заболявания на дихателните пътища и сърдечно-съдовата система, диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания, вроден и придобит имунодефицит и бременни жени.

Определени са и приоритети професионални групи за имунизация. Това са здравни работници от заведенията за първична и специализирана извънболнична медицинска помощ, лечебни заведения за болнична помощ и спешна медицинска помощ.

Второто решение на пандемичния комитет е да се осигури купуването на ваксина за 180 000 лица от рисковите групи. Министерството на здравопазването трябва да предприеме процедурата по купуването на ваксините.

Пандемичният комитет е взел решение за  доставка на 200 000 опаковки от антивирусните препарати "Тамифлу" и "Реленца", които да допълнят наличните количества.

Решено е също да се осигурят средства до края на годината за купуване на диагностикум и консумативи за Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания. Националния център по заразни и паразитни болести трябва да проведе процедура за възлагане на поръчка за купуването на препаратите.

Ще се вземат мерки за осигуряване на устойчивост и функциониране на основните обществени и икономически отрасли като транспорт, енергетика МВР, МО, МЗ в условия на грипна епидемия, както и осигуряване на допълнителни информационни материали, посочи министър Нанев.

Той отбеляза, че всички министерства спешно следва да разработят планове за поддържане на нормално функциониране в условия на грипна пандемия при очаквано отсъствие на над 30% от персонала си.

Допълнителните информационни материали трябва да се разпространят сред структурите на съответните ведомства, допълни министърът.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето