Директорът на НЗОК Румяна Тодорова изрази днес пред журналисти готовност да подаде оставка. Повече от две седмици търся среща с премиера, защото осъзнавам, че започват да се повтарят стари неща, че истината не стига "до горе", заяви Тодорова, цитирана от БТА.
    
Ако се срещна с премиера, ще му кажа да не се разбива институцията и ако моята оставка е залог за това, подавам я още утре, добави тя. Тодорова каза, че не прима квалификации, направени вчера в парламента, че здравната каса е паразитна структура, че служителите й са мошеници и престъпници. В тази институция работят 2000 служители и сред тях паразити няма, заяви Тодорова.
 
Тя допълни, че ще изпрати анкета, с която ще попита служителите на касата дали се чувстват мошеници. Тодорова каза, че не разбира кой е заинтересован от сриването на имиджа на институцията. Мисля, че никой, мисля че единствената причина за това е, че не се познава работата на касата, коментира тя.
    
Румяна Тодорова представи пред медиите отчета за дейността на НЗОК за 2008 г., който вчера не бе приет от парламента. Тя заяви, че 2008 г. е успешна, защото НЗОК я завършва без дефицит. По думите й последните три години от дейността на касата са много успешни. С тези служители за три години сме свършили токова работа, колкото за седем години не са свършени, коментира Тодорова.
    
Тя заяви, че при встъпването й в длъжност служителите на касата са я посрещнали със стачки. Сега смея да твърдя, че всички са зад мен, допълни тя и изрази загриженост за съдбата на служителите.
    
Синдикалният лидер в НЗОК Багряна Маркова съобщи, че днес ще изпрати писмо от името на служителите до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов, в което ще го помолят да изпълни разпоредбите на Кодекса на труда.
 
В кодекса се посочва, че три месеца преди предприемането на структурни промени синдикатите трябва да бъдат уведомени и да се знае каква ще бъде съдбата на служителите, посочи Маркова.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето