"Имам информация, че са подавани сигнали в ДАНС за корупция срещу бившия министър-председател Сергей Станишев", каза Янев.

"Искам да знам дали в ДАНС е имало такива сигнали за корупция за Станишев и искам да ми се даде отговор и дали тези сигнали са прикривани", каза той. Според него от Комисията за контрол на ДАНС трябва да бъде поискана справка имало ли е разработки за корупцията.

"За Петър Мутафчиев ли, за Николай Василев ли, за Емел Етем - Тошкова ли, за Емилия Масларова ли, за Бюрхан Абазов ли", попита риторично Яне Янев, като не обясни дали случайно дава за пример тези имена, но заяви, че има и други.

По думите му в ДАНС се е работило за корупцията по високите етажи, но тази информация трябва да се предостави по-бързо, за да не остава в обществото усещането за нещо скрито. "Кой е Алексей Петров", попита лидерът на РЗС и заяви, че той в момента е никой – един университетски преподавател, бивш служител в ДАНС и не бива да се получава усещането, че България продължава да се ръководи от някакви тайни служби.

Янев заяви, че ще поиска среща до края на седмицата с Бойко Борисов по въпроса за новия статут на комисията, която ръководи в Народното събрание. "Искахме повече правомощия за тази комисия", каза Янев, да се правят внезапни проверки, но не да се подменят съответните органи, а по-скоро във взаимодействие с тях да им се предоставя информация. "Това обаче беше отхвърлено от ГЕРБ и в пленарна зала", каза Янев.

По въпроса за странните наименования като "Наглият", "Тариката", "Локум", "Цуг", "Вълка" Янев каза като хипотеза, че това може би са имена на отделни разработки. "Трябва да се изгради цялостна концепция за национална сигурност и тогава да се тръгне към реформи в ДАНС", каза още лидерът на РЗС.

Той отбеляза, че Иван Костов се изживява като някакъв странен ментор на справедливост и той в момента е влязъл в ролята на някакво гуру на правителството на ГЕРБ и формира политика. "РЗС никога не е получавало помощ от ДАНС, а по-скоро противодействие", заяви Янев и добави, че ще иска информация дали е имало разработки за членове на РЗС. "Ние сме даже репресирани от ДАНС", каза още председателят на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето