Към днешна дата около 300 българи лежат в затвори по цял свят заради обвинения в наркотрафик. Само за последния месец в Бразилия са задържани осем наши сънародници, които са се опитали да пренасят наркотици.

Репортаж на Светослав Иванов.

Осем българи са пръснати из затворите в Бразилия, която по площ е малко по-малка от цяла континентална Европа. По думите на Горанов, случаите с български наркотрафиканти са толкова много, че дипломатическия персонал в Бразилия трудно смогва да събира информация за всички.

"В същите 30-40 дни имаме 2 случая във Венецуела, в Италия знаете, има един в Дания с един кораб, имаме с САЩ", каза той.

300 души е приблизителен брой, защото местните власти не винаги съобщават веднага в българските посолства за заловени българи.

"От друга страна българските граждани не винаги желаят техните имена да бъдат съобщавани", допълни Горанов.

От всички задържани само един българин е заплашен от смъртна присъда. И това е шофьорът на тир Живко Русев, който беше заловен с над 100 килограма хероин в началото на годината в Иран.

Делото срещу Живко Русев вече започна. Не е ясно обаче какво е точното количество дрога, с която е заловен българинът. Първоначално беше съобщено за 120 килограма, но след това, незнайно как, количеството набъбна на 320 килограма.

"Ще има процес, честен и справедлив и ще видим какво ще стане. Съдебната система в Иран в независима. но това са 320 килограма. 320 килограма хероин е около 1 тон опиум. Това е ужасяващо", коментира Мехди Сафари, зам.министър на външните работи на Иран.

Дори и да бъде осъден на затвор, Живко Русев вероятно ще трябва да излежи присъдата си в Иран, защото между двете страни няма спогодба за размяна на осъдени.

В чужбина тези престъпления се наказват с тежки присъди и излежаване на дългогодишни срокове в затвор. В някои държави като Иран, Сингапур за подобни престъпления се налагат смъртни присъди, напомня МВнР.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето