Разразилата се буря, придружена от проливен дъжд, която се изви над Перник през нощта и до обяд днес създаде критични ситуации на места в общината. Обрулени от силния вятър листа и клони задръстиха отводнителните шахти по улиците на областния град и по основни пътни артерии в района.
    
Подлезът на главния път "Е 79" в района на село Драгичево при отклонението за Благоевград е отводняван до обяд от аварийно-спасителни екипи на "Гражданска защита", съобщи ръководителят на дирекцията Георги Кюркчиев.
    
Прелял е и каналът, излизащ от хвостохранилището на ТЕЦ "Република" в района на квартал "Куциян". Екипите на "Гражданска защита" са реагирали и на сигнал за срутила се мазилка от фасадата на бл. 66 на ул. "Рашко Димитров" в кметство "Изток". Възлови кръстовища, както и улици в ниската зона на Перник, бяха наводнени.

Силният вятър е изпочупил дървета и е причинил материални щети в повечето области на страната,

съобщиха от "Гражданска защита". Екипи от полицията, "Гражданска защита" и НС "Пожарна безопасност и спасяване" работят в засегнатите райони. Инцидентите са свързани с паднали дървета и рекламни пана, надвиснали  ламарини и части от покривни конструкции.
    
В София броят на сигналите е над 25. Освен дежурните групи, са сформирани допълнително два спасителни екипа за отстраняване на щетите от силния вятър. Те работят в района на Клиниката по неврология и психиатрия "Свети Наум", бул. "Пенчо Славейков", където има автомобил, затиснат от паднало дърво. Изпратени са спасителни групи на улиците "Будапеща", "Тимок", "Константин Иречек", градината пред НДК и в други части на столицата.
    
Бурята, преминала над Пазарджик, е прекършила дървета на бул. "Георги Бенковски", на улиците "Иван Батаклиев" и "Кочо Честименски", до Професионалната гимназия по електротехника и в село Памидово. Паднало дърво е скъсало електропреносната мрежа на тролейбусния транспорт, където работят екипи на пожарната, полицията и "Гражданска защита".
    
Спасители от "Гражданска защита" в Монтана са разчистили падналите дървета на пътя към Берковица и София, през прохода "Петрохан". Спасителна група от Перник е отводнила участъци на улиците "Вардар" и  "Рашо Димов". Екипи на "Гражданска защита" и на пожарната отводняват мазета и приземни етажи в Габрово.
    
Ураганен вятър духа в Ямбол и в Елхово, спасителите са се отзовали на десетки сигнали за паднали дървета и ламарини. Екипи на "Гражданска защита" от Бургас са нарязали и отстранили паднали дървета на улиците "Места", "Шейново", "Цар Симеон Първи", на разклона за кв. "Горно Езерово" и  по пътя за с. Паницово.
    
В комплекса "Св. Св. Константин и Елена" паднало дърво е затиснало автомобил, в който е имало човек. Спасителна група от отдел "Аварийно-спасителни дейности" към Териториална дирекция "Гражданска защита" - област Варна, е нарязала и отстранила дървото, няма пострадали хора.
    
Спасителен екип от Добрич е започнал премахването на изгнило дърво пред детската градина на ул. "В. Петлешков" и на паднали дървета и клони на околовръстния път.
    
Продължава работата на териториалните дирекции на "Гражданска защита" и в областите Кюстендил, Враца, Велико Търново, Силистра, Смолян, Стара Загора, Шумен, Русе и Сливен, се посочва в съобщението.

Видео и снимки: "Аз, репортерът"

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето