Полицията задържа мъжът, заподозрян, че боде деца със спринцовка. В МВР са регистрирани 18 случая на такива нападения, като осем са от тази година. Какво си спомня за нападението първата жертва на мъжа със спринцовката - репортаж на Миролюба Бенатова и оператора Михаил Кръстев.

Момичето разговаря само с нашия екип. Първият случай е от преди девет години, жертвата е 9-годишно момиченце. Намерихме първата жертва на мъжа със спринцовката в същия блок. Вече е на 18.

"Аз чаках асансьора и той ме завлече нагоре по стълбите. Непознат, не се заключваше вратата. Държа ме с гръб към него. Беше зад мен, долу ми пипаше крака, обърна се, изпусна си нещо. Тук, малко по-надолу още едно момиче беше пострадало", спомня си момичето.

През следващите девет години в столичната полиция са записани още 17 случая. Предимно в западните квартали на София, в светлата част на деня, действа импулсивно, във висока степен, с риск да бъде видян.

"Издебвал ги е, когато са сами, примамвал ги е. Явно се е вживявал, че е доктор, защото когато не е успявал да убоде детето, защото е реагирало, им е гледал гърлата. Казвал е "спокойно, аз съм доктор", обяснява Теменужка Капчина от "Детска престъпност" - ОДП София.

Последният случай дава ключа към залавянето му. Има свидетел, който вижда номера на колата на нападателя и го споделя с полицията. Мъжът е задържан в апартамент, където живее под наем.

"48-годишен мъж, бивш служител на армията. Пенсионирал се е, офицер е бил. Къде и как му се отключило, тепърва ще става ясно. Самотник, починали родители, никога не е бил женен. Нормално изглеждащ мъж на тази възраст", обобщава директорът на ОДП София Валери Йорданов. 

Разследващите се притесняват, че този тип нападения не са престъпление, според българското законодателство. У нас трябва да има изразена травма или физически контакт, за да се приеме, че е посегателство. Ако един педофил бъде осъден, наказанията трудно прескачат година затвор.

"Много са занижени мерките спрямо педофилите. Имахме казус преди две-три седмици. Една прокурорка едвам склони да образува дело, а имаше дете, показания, порнографски материали".

За първата жертва на този мъж, девет години след инцидента, травмата е още жива:

"Ако ме беше инфектирал, това значи, че можеше да ми съсипе живота".

От полицията призовават хората, станали свидетели на подобни посегателства, да дадат показания, защото описанията дадени от възрастни са по-надеждни от тези на жертвите.
 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето