Ден, след като обещанието за изплащане на заплатите на железничарите не бе спазено, работещите в сектора отново започнаха протести. Служителите на гара Горна Оряховица спряха работа за един час още в ранното утро на деня.

Липсата на ясна социална политика в сектора, още в сутрешните часове на деня, събра на гарата в Горна Оряховица десетки железничари. Работа за един час спряха заетите в секторите "Товарни превози" и "Железопътна инфраструктура".

"Вече сме средата на октомври и именно това породи напрежението, защото няма ясна визия кога изобщо ще има плащания. Кога!", каза Дечко Гърков.

Румен Ангелов работи в товарни превози към БДЖ от 25 години. Въпреки заплахите от страна на работодателя, че ако подкрепи протестните действия, има вероятност да остане без работа, железничарят беше солидарен с колегите си.

"На едно дете кога му дават да яде? Като вземе да плаче, тогава му дават да яде. Ние колкото си мълчим, те толкова ни газят", смята Ангелов.

Освен закъснелите с месеци възнаграждения, работещите в железниците не получават и уговорените в колективния трудов договор еднократни социални добавки. Под въпрос са и обещаните ваучери от по 2 лева за храна през 2010 година.

"Работодателят не уважава собствения си подпис, не уважава и действията на синдикатите, които са социални партньори. Десет месеца някъде се провеждаха преговорите за КТД, докато се подпише това прословуто КТД и в краен случай не се спазва", каза Петьо Бояджиев.

Въпреки протестите на железничарите, днес влаковете се движеха по разписание. Синдикалисти обаче заявиха, че ако и този път не получат яснота относно възнаграждения, условията на труд и съкращенията, действията им ще прераснат в стачка.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето