1 USD
1.82243 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,395.8

Нараства процентът на необслужените кредити

БГ Бизнес
 

Какво да правим при запор на банковата ни сметка?

В състояние на финансова криза и нарастваща безработица, нараства и процентът на необслужваните кредити. През последните шест месеца делата за неизплатени задължения са с около 30% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Знаем ли какви са правата ни, ако банковата ни сметка бъде запорирана и се окаже, че не разполагаме с нито лев?

Заради задължения към мобилен оператор Ирина Петрова е на ръба на оцеляването вече месец. Когато решава да изтегли детските надбавки на дъщеря си за септември, разбира че банковата сметка е запорирана. Възнаграждението на жената е по-малко от 200 лева и разчита буквално на всеки лев за да отгледа дъщеря си.

По закон социалните помощи, детските надбавки, майчинството и обезщетенията, включително и за безработица, са неприкосновени. Ирина е изпратила молба и нужните документи на съдебния изпълнител преди повече от две седмици. Документите удостоверяват, че парите по сметката й са детски надбавки. Все още обаче резултат няма.

Потърсихме съдебният изпълнител, наложил запор на сметката на Ирина. Той  обяснява че вече е вдигнал запора и е наредил да бъде изпратено съобщение до банката.

"Считам, че с това съм отговорил на лицето и съм изпълнил законовите си задължения. Сега правя проверка. Изпратено е със сигурност, така че госпожата може да бъде спокойна, че парите няма да се удържат", увери Стоян Якимов, частен съдебен изпълнител.

От Камарата на частните съдебни изпълнители обясняват, че този проблем се явява заради банковата тайна за произход на парите.

"Твърде често се случва, тъй като доста фирми, изключвам помощите, но доста фирми превеждат, и учреждения, превеждат възнагражденията по банков път. И когато се наложи запор на една такава сметка на практика цялата сума ще се изтегли от банката , а всъщност закона защитава трудовите възнаграждения и пенсиите до определен размер, а не цялата сума", каза Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Ако се окаже, че е наложен запор на банковата ви сметка, въпреки че парите са неприкосновени, може да заведете дело срещу съдебния изпълнител в Окръжния съд. Може да подадете и жалба в Министерството на правосъдието, което смята да направи и Ирина ако сметката й незабавно не бъде отблокирана.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

Тагове

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии