За първи път у нас Министерството на здравеопазването осигури безплатни лекарства за пациенти с мултирезистентна туберкулоза. Тази форма на болестта не се повлиява от стандартната терапия. Тя изисква продължително лечение и много финансови средства.

Пациентите с мултирезистентна туберкулоза задължително остават в болница от шест до 12 месеца, а лечението им включва най-малко пет вида медикаменти. В домашни условия то продължава до две години.

Животоспасяващите медикаменти се доставят по договор със Световната здравна организация (СЗО), средствата за тях са предоставени от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария, посочват от министерството. Лекарствата са предназначени за лечението на 50 пациенти. Толкова са болните от мултирезистентна туберкулоза на година у нас.

Според СЗО страната ни е сред 27-те държави в света, които са сериозно засегнати от този здравен и социален проблем. Процентът на хората, които са засегнати у нас от тази форма на болестта, е 2,5 на сто от всички регистрирани случаи на туберкулоза или около 50 души на година.

До края на ноември се очаква България да подпише ново споразумение за финансиране на програма за контрол на туберкулозата с Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Това е договорено на днешната среща между министъра на здравеопазването Божидар Нанев и регионалния директор на
Глобалния фонд за страните от Източна Европа и Централна Азия Урбан Вебер, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

На срещата са присъствали двамата зам.-министри на здравеопазването Любомир Гайдов и Валерий Митрев и портфолио мениджъра за България на Глобалния фонд Никол Дилейни.

Безвъзмездната помощ, която страната ни ще получи, възлиза на 9,5 млн. евро. С нея ще се финансира новата програма за борба с туберкулозата, която ще започне през 2010 г. и ще продължи пет години. Основната цел е да се понижи заболеваемостта от туберкулоза у нас до 27 на 100 000 души през 2014 г. В момента средната заболеваемост в страната е 38 на 100 000 души, посочват от министерството.

До момента МЗ е получило над 21 милиона евро от фонда за изпълнението на две мащабни здравни програми - "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" и "Подобряване на контрола на туберкулозата в България".

 

Грижа за здравето

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето