Според социалния министър Лидия Шулева, повечето такива договори са от сивата икономика, които сега излизат на светло.

За първите 30 дни на тази година, повече от 65 000 работника са регистрирани като новоназначени по трудови договори. За сравнение, през същия месец на миналата година в България са били сключени само 221 трудови договора.

"Една част от тези новорегистрирани трудови договори са от сивата икономика. На всички е ясно, че едва ли през януари, насред зима, ще се разкриват нови работни места", посочи Лидия Шулева.

Ако при проверка на Главната инспекция на труда, фирмата не е регистрирала трудовите договори на работниците си, глобата е 1000 лева за работник. За месец януари инспекцията е наложила 100 такива глоби на работодатели. Проверките по фирмите ще продължават постоянно.

Според министър Шулева, мярката за регистриране на договорите има ефект за хората.

"Защото тези хора вече ще имат пенсии, здравни осигуровки, забележете, досега нямаше осигуровки без договори, ще могат да ползват болничен, ако се наложи, и ще бъдат защитени трудовите им права", обясни социалният министър.

Националния осигурителен институт изготвя препоръчителен график за регистрирането на трудовите договори. Фирмите с над 50 работници могат предварително да получат запазен час за регистрация. Последният срок за регистрация на наетите преди 2003-та по трудов договор е 30 април.