Пентагонът даде заповед за разполагане на стратегически бомбардировачи Б-52 и Б-1 в западната част на Тихия океан. Оттам те ще могат да нанасят удари по Ирак в случай на война.

В региона на Персийския залив вече има три самолетоносача, от които може да се атакува Багдад. До няколко дни и четвъртият - "Теодор Рузвелт" - ще отпътува от Съединените щати към Близкия изток.

Самолетоносачът "Хари Труман" е в източната част на Средиземно море. "Констелейшън" е в Персийския залив, а "Линкълн" вместо да се върне у дома след 6-месечна мисия, пусна котва в Арабско море. На борда си "Констелейшън" носи изтребители "Еф А 18 Суперхорнет", които имат по-голям обсег от другите самолети на военноморската авиация. Петият самолетоносач "Кити Хоук" е готов за отплаване от Япония.
Белият дом се надява на мирен изход от кризата и затова в новия бюджет не са предвидени средства за война. Съветникът по бюджета в Белия дом Мич Даниълс заяви, че не е нормално да се отделят пари за война, след като Саддам Хюсеин може в който е да е ден да реши да сътрудничи на инспекторите и да предотврати нападението. Външният министър на Гърция Георгиос Папандреу предупреди, че дните на Саддам Хюсеин са преброени. Той е в Йордания в опит за намиране на дипломатически изход от кризата. Гърция, като председателстваща Евросъюза е против война, но според първия дипломат на Атина вече е време иракският лидер да се подчини на волята на международната общност.