В гостуване наскоро в студиото на "Тази сутрин", актрисата Бойка Велкова сподели мнението, че театри в България, в това число и Търговищкия, се издържали от софийските и вегитирали. В резултат на това нейните колеги от Търговище поискаха право на отговор и в следващия репортаж ще разберете какво правят провинциалните театри като този и дали, според тях, се издържат на гърба на софийските.

Всяка година Търговищкият драматичен театър прави от три до четири постановки, с които успешно се представя пред българска публика. Със свои спектакли участва и в международни фестивали. През тази седмица театърът представя България в Букурещ с вече предварително откупени представления от румънска страна. Въпреки че сезонът е далеч от своя край, за тази година планът по приходите е преизпълнен.

Ето какво каза по този въпрос Петър Петров, директор на Драматичен театър Търговище: "По план имаме за годината 88 148 лв., а към деветмесечието имаме 104 526лв. Това означава, че ние сме надхвърлили с 20 хил. и нещо. Така че нашият информационен апостроф към г-жа Бойка Велкова е това, че когато се визира една институция, най-вече ни е болно за институцията Търговищкия театър, човек трябва предварително да се запознае с параметрите, с които работи театъра.

Театърът в Търговище всяка година е домакин на два фестивала – националният "Дните на големия театър в малкия град" и международният - за спектакли за деца "Вълшебната завеса” с посещаемост над 5 хил. зрители."

"Тезата, че софийските театри издържат Търговищкия театър, както и останалите, е просто непонятна като теза, защото първо, не почива на истината и не се докосва до истината. Ние сме с различни публични бюджети, така че не може един театър в собствения си бюджет да бъде дотиран от другия театър. Но има непознаване на материята и театралният мениджмънт е съвсем друга материя", каза още Петър Петров.

"Човек трябва някои неща предварително да ги е усетил, да ги е разбрал, да ги е проверил и тогава вече да бъдат пускани в пространството, за да не изпаднем в атаката към провинциалните театри, които, виждате ли, биват издържани от софийските театри, което не е вярно, защото провинциалните театри водят една политика в цялата страна и ходят и до най-малките кътчета в регионите си, докато това софийският състав не би могъл да го направи", сподели директорът на Театър Търговище.

Драматичният театър в Търговище, както много други провинциални театри, се финансира смесено – от министерството и от общината.

"Театърът ни има самостоятелен бюджет, който се формира на собствени приходи. Във финансовата си част винаги сме изпълнявали ангажимента към министерството като точни платци без задължения към никого. И най-вече с общината, под чийто патронаж също става провеждането на международния фестивал на спектакли за деца, ние имаме също помощ от нейна страна", подчерта още Петър Петров.

Театърът беше газифициран миналата година и зрителите вече ще се радват на комфорт през зимните месеци. В един бъдещ период ще се ремонтира основно и самата сграда.


Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo