Според министъра, за мирното решение трябва да се използват всички средства, включително и военен натиск.

Военният и външният министър, правителственият говорител и председателите на парламентарните комисии по външна политика и по вътрешна сигурност обсъдиха българската позиция преди заседанието на Съвета за сигурност в сряда, когато се очаква Колин Пауъл да представи доказателства, че Ирак притежава оръжия са масово унищожаване. Позицията с която Соломон Паси и Станимир Илчев заминаха за Ню Йорк е приетата през октомври 2001 година - че България е фактически съюзник на НАТО и Съединените щати в борбата срещу тероризма.

Гаранциите за сигурността също са оттогава - решението на съвета на НАТО в случай на нападение срещу страна от коалицията, да предостави същата защита, каквато и на страните членки.

"Мирното решение на кризата в залива е това, към което трябва да се стремим преди всичко и в подсигуряване на това решение трябва да използваме всички възможни средства, включително и военен натиск", каза министър Паси.

Министърът на външните работи ще участва и в националната молитвена закуска с президента Джордж Буш. В Съединените щати Соломон Паси ще постави българските искания - връщане на иракския дълг и участие на български фирми във възстановяването на Ирак. Заместник-министърът Любомир Иванов заяви, че това вече е поставено и че се приема позитивно от американските партньори.

По-късно правителственият говорител Димитър Цонев обясни, че в Съвета за сигурност България ще работи за сближаване на позициите на Вашингтон, Лондон и Мадрид от една страна и тези на Париж и Берлин от друга.

"Много са страните, постоянни и непостоянни членки, чиито позиции гравитират или са почти същите като позицията на българското правителство и на България като цяло", каза правителственият говорител

"Лека нощ!" - така министърът на отбраната отговори на въпроса дали България вече е получила нота с искане за участие в операция срещу Багдад.