
Бизнесът с охлюви в България се радва на все по-голям интерес. Броят на фермите, отглеждащи и продаващи охлюви се увеличават с всяка следваща година. Въпреки че кризата се отразява на бранша, бизнесът с охлюви засега е рентабилен.
Във ферма близо до Плевен все още се събира тазгодишната реколта от охлюви. Тя е по-слаба от миналогодишната и няма да надхвърли 60-70 тона. Причините са различни:
"Околната среда, климата, тази година имахме проблеми с многото вредители, пуснахме си охлювчетата много по-рано", обяснява Станчо Тотов.
Фермата съществува от 2002 година. На площ от над 50 декара тук е затворен целият цикъл при отглеждане на охлювите.
"Ние си произвеждаме и отглеждаме малки охлювчета в процеса на репродукцията и угояването на големите охлюви", казва Тотов.
Охлювите са хермафродити, което ги прави идеалните за отглеждане и възпроизводство животни. Хранят с трева и специална смес, а за да не изпълзят от полето, по оградата се пуска ток.
Гледаните във ферма охлюви стават по-големи и имат повече хранителна стойност, отколкото в природата. Въпреки кризата, бизнесът е гарантиран, тъй като охлювите се изнасят най-вече във Франция, Италия и Германия.
"Голям деликатес, много хубава храна, имат много високи хранителни стойности", смята Тотов.
Въпреки че в България няма търсене и пазар за тази храна се оказва, че има хора, за които охлювът е вкусна и питателна храна.
"Слагат се подправки, разни работи и си взимаш и си хапваш за мезенце. За всичко става - за биричка, ракийка, коняче, уиски".
Цената на едно блюдо охлюви в изискан френски ресторант стига до 50-60 евро. Малцина знаят, че освен вкусен деликатес, охлювът е и известени като силен афродизиак.