Междувременно бившият британски премиер Тони Бен заяви, че Саддам Хюсеин е оптимист, че войната ще бъде избегната. Тони Бен се срещна с иракския лидер в Багдад.

Бившият британски премиер замина за Багдад в търсене на възможности за мирно разрещаване на оръжейната криза в Ирак. Тони Бен съобщи, че е записал едночасово телевизионно интервю със Саддам Хюсеин. Това е първата подобна изява на иракския президент от 12 години насам. Бившият британски министър-предсдедател е разговарял с иракския лидер за оръжията за масово унищожаване; за евентуалните връзки на Багдад с "Ал Кайда"; за управлението на петролните ресурси на страната. Според него, когато световната общност се запознае с отговорите на Хюсеин, ще се убеди, че неговият оптимизъм за развитието на кризата е оправдан. Видеозаписът е на разположение на всяка телевизия, която го покаже, без да го съкращава, заяви Тони Бен.

Иракският посланик в ООН Мохамед Ал Дури заяви, че би искал да се изкаже пред Съвета за сигурност на ООН на 5 февруари. Той иска да говори веднага след като американският държавен секретар Колин Пауъл представи доказателствата на САЩ, че Ирак притежава оръжия за масово поразяване. Днес ще бъде отправено официално искане за изказването към председателя на Съвета за сигурност /СС/. Според Мохамед Ал Дури, речта му ще зависи от това какво ще заявят Колин Паул и другите членове на на СС на ООН. Той отново повтори, че страната му няма никаква връзка с терористичната организация "Ал Кайда" и, че Ирак сътрудничи изцяло с оръжейните инспектори.