Това казаха днес от Столичната община по повод вчерашния инцидент, при който силният вятър събори стара топола и тя уби човек.

Макар дървото-символ на София да е кестенът, голяма част от дърветата по столичните улици са тополи. Ползата от тях е огромна. Тополата десет пъти повече кислород от останалите дървета, събира в себе си тежките метали и не ги изпуска обратно в атмосферата и почвата. Тя расте бързо и достига 30 метра височина и 3 тона тегло.

Вчера, вятър със скорост 50 километра в час прекърши топола и тя се стовари върху минаващ по улицата възрастен човек. Всичко е става за секунди. Човекът е загинал на място. Тополата-убиец е в двора на Физическия факултет.

От Столична община казаха за Би Ти Ви, че през 2001-ва, 2002-ра година са издали две разрешения за отсичане на сухи, опасни и болни дървета и как е изпълнена задачата, вече е отговорност на собственика, тоест на Софийски университет.

Общината отговаря за дърветата по улиците и в парковете. Ако искат да отсекат старо и опасно дърво в двора или градинката си, собствениците трябва да подадат молба в общината и да платят 200 лева за отсичането. Средната възраст на тополите в София е 40-50 години.