През 69-та година Михаил Белчел за пръв път печели конкурса "Златния орфей". Днес, 40 години по-късно, авторът на "Булевардът", "Ще продължавам да пея", "Не остарявай любов" и още десетки вечни български песни, кани приятелите си да отпразнуват заедно юбилея му на сцената.

По този повод излиза и двоен албум със златните песни на Михаил Белчев, написани и изпети от него през тези 40 години.

"Заедно с Мария Нейкова изпяхме песента "Закъснели срещи". Аз бях студент в Минно-геоложкия институт. Тя се беше омъжила същата година. Беше солистка на Оркестър "София". Нея вече я няма, останах аз, остана песента, останаха хубавите мигове, които сме преживяли", споделя певецът с носталгия и добавя:

"Никога не съм предавал песента. Никога не съм предавал поезията в песента, което е нещо много важно. За мен една песен е един малък спектакъл. Тя има своите драматургия, режисьор, изпълнител, роля, костюм, декор.

Удоволствие е за мен, когато чуя стадиони да пеят "Пак ще се срещнем след 10 години", какво по-голямо удоволствие. Или "Мен ми стига, ти си тук".

"От кога не съм се връщал в този град и в тази къща, откога ключът ръждясва в мен, под прозорец на мечтател от тъга по стар приятел ще осъмна с цвете във ръка.

По първи петли, уморени мъгли се разтапят и като страх и се впиват в прозореца сутрин".

Финалът е "старият ключ се огъва от студ и го няма домът и я няма вратата сутрин". Обаче този финал тогава някои умни глави го отрязаха, защото не бил оптимистичен", разказва Мишо Белчев.

"Хубаво е, че не току - така ти минава животът, поне песента ще остане", споделя още Мишо Белечев.

Промоцията на диска, с който Михаил Белчев ще отбележи 40-те си години на сцена, ще се състои довечера от 19:00 ч. в джаз-клуба към Столична библиотека.


Култура & LifeStyle

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времетo