Муамар Кадафи трябва да се оттегли от властта. Това са заявили представители на американското правителство пред пратеници на либийския режим. Целта на срещата е била да се отправи ясно и твърдо послание, че единственият път пред Либия е Кадафи да се оттегли, посочиха източниците.

В срещата, състояла се в събота в трета страна, участвал помощник-държавният секретар Джеф Фелтман и още двама американски представители. Източниците не уточняват мястото на срещата, нито либийските участници. Срещата е последвала признаването в петък от Вашингтон на Преходния национален съвет в Бенгази за законно временно правителство на Либия, посочва АП.

В Триполи либийски официален говорител заяви, че пратеници на правителството са се срещнали с американски представители. Той каза, че правителството приветства разговорите, но не приема предварителни условия. "Подкрепяме всякакъв диалог, всяка мирна инициатива, стига да не се опитват да решават бъдещето на Либия без нас. Ще разискваме всякакви въпроси, но не поставяйте условия в мирните преговори. Нека либийците да решават бъдещето си", каза говорителят, цитиран от Ройтерс.