Мария Капон гостува в студиото на "Тази сутрин" по повод внасянето от нея на много сериозен сигнал за корупция по високите етажи.

"Както се казва, четири години извънпарламентарната и парламентарната опозиция поставяше много въпроси. И за да дойде голямата промяна в България, не е необходимо само да минат изборите и да дойде нова власт. Въпросът е да има отговор на всички въпроси, които сме поставяли. И днес е изключително актуална темата за цените на парното. Вчера знаем, че отново се качи цената на газта. И, разбира се, трябва да знаем кой с действие или бездействие направи така, че българските граждани да плащат много по-висока цена, много по-скъпо, много по-рано от необходимия срок за предоговаряне на един такъв договор".

"Затова ние от Единна народна партия благодарение и на един сигнал, който сме получили през последния месец, и, разбира се, с работата ми с много от колегите през последния мандат - и с Мартин Димитров, и с Яне Янев, и с Иван Сотиров, и с Елеонора Николова, се опитвахме да разберем какво стана с този договор, който Румен Овчаров направи така, че да бъде подписан по-рано, за газта".
   
"Аз лично смятам заедно с екипа на Единна народна партия, че има нарушен обществен интерес лично от тогавашния министър Румен Овчаров, защото той, когато предоговаря договора и правят анекса към него, и трансформациите, разбира се, той е секретен договор и аз няма как да изнеса голяма част от фактите, затова го давам и на прокуратурата", обясни Капон.

"Сигналите са два. Разбира се, ще има развитие, защото когато има нарушен обществен интерес, има някъде сигурно и лична изгода. Като си говорим за разследването.
    
Единият сигнал е за конфликт на интереси и съответно отговорите на въпроси, които трябва да бъдат търсени. Един от тези въпроси е това има ли офшорни сметки, докъде се стигна с цялото дело по писмото "Р. Овч."? Какво стана с многото въпроси, които и сегашният премиер Борисов, разбира се, помните, тогава като извънпарламентарна комисия ние говорихме.

Смятаме, че е много важно и парламентарната комисия, тъй като тя има определени правомощия и в рамките на два месеца може да даде становище, да направи цялата проверка за това как властите са се самосезирали или са били сезирани, по какъв начин, докъде са стигнали нещата, има ли някой, който е прикрил олигархичните, червени олигархични кръгове около енергетиката и около Румен Овчаров, има ли конфликт на интереси между фирми на сродни хора около Румен Овчаров. Знаете, тогава станаха известни много от въпросите по "Фронтиер". Днес трябва да говорим не само за вилици и лъжици, розови беемвета", каза още тя.  

Капон потвърди, че сигналът, който внасят днес в прокуратурата, е за корупция. Той е свързан с дейността на Румен Овчаров като министър.
    
"И съответно сигналите ще продължат през следващата седмица, за да може да се изясни целият казус. През следващите седмици ние ще внесем по всички сигнали, които в последните четири години няма някакво развитие, ние ще се опитаме да върнем темите, за да не останат проверките само на база, фасадни проверки".

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето